Ο καφές εν γένει είναι θέμα image. Θέμα image μπορεί να είναι οτιδήποτε. Ο μπερές, το σκουλαρίκι στη μύτη, το επάγγελμα, ο τρόπος αντιμετώπισης του άλλου. Σε κάθε είδος ανθρώπου ανήκει και ένα είδος καφέ. Και ότι συνοδεύει το φραπο-κεντρικό σύστημα επίσης είναι θέμα image. Άλλο το μαύρο καλαμάκι, άλλο το πράσινο όταν πίνεις φραπέ πχ. Άλλο το λεπτό και ψηλό ποτήρι, άλλο το κοντό και με μεγαλύτερη περιφέρεια.
Όπως και να το κάνουμε δεν μπορούμε να πίνουμε όλοι γαλλικό ή όλοι καπουτσίνο ή όλοι φραπέ όπως δεν φοράμε όλοι μπερέ ή δεν έχουμε σκουλαρίκι στη μύτη.
Από την άλλη, το image που προβάλουμε προς τα έξω εξαρτάται από το τι είναι αυτό το "έξω". Μπερέ μπορώ να φοράω όλη μέρα αλλά στην δεξίωση του πρέσβη, θα βάλω κουστούμι.
Κάποιοι θα φορέσουν και τότε βέβαια το μπερέ, δεν παύει όμως να ισχύει ότι το image που προβάλουμε παίζει, έστω και λίγο, ανάλογα με τις συνθήκες εν γένει.
Κοινώς την μία θα πιω φραπέ "έτσι", την άλλη "αλλιώς". Για το τι είναι το "έτσι" και τι είναι το "αλλιώς", συνεχίστε την ανάγνωση.
Απορρίπτουμε όλα τα άλλα και επικεντρωνόμαστε στον φραπέ εφαρμόζοντας τα παραπάνω. Καταρχάς, είναι:
Ονο.: Ο φραπές
Γεν.: Του φραπέ
Αιτ.: Τον φραπέ
Κλητ.: Ω φραπέ
Όχι ο φραπέ, που ανέφερε ο συνάδελφος Icegubs στο πρώτο μέρος. Ο φραπές είναι ελληνικό δημιούργημα, και φυσικά κλίνεται όπως κάθε άλλη ελληνική λέξη. Μην σας ξεγελά το frappé πχ, με τις περίεργες αξάν στο é.
Υπάρχει σωστός τρόπος να πιεις ένα φραπέ. Δεν είναι υποκειμενικό. Απλά ανά περίπτωση αλλάζει το "σωστό". Υπάρχουν κυρίως δυο περιπτώσεις γενικές. Ο φραπές σαν συμπλήρωμα, ο φραπές σαν αντικείμενο. Ακολουθούν παραδείγματα.
Φραπές σαν συμπλήρωμα:
- Φέρε το τάβλι, φτιάξε κι έναν φραπέ
Διάβασμα εφημερίδας/μιγαδικής ανάλυσης κτλ με φραπέ
- Έχω ακόμα να κόψω ΧΧΧ τιμολόγια, πάω να φτιάξω φραπέ
Φραπές σαν αντικείμενο:
-Φτιάξε έναν φραπέ, φέρε και το τάβλι
-Θησείο 21:00 γέφυρα, για φραπέ.
Τηλεόραση με φραπέ.
Στην πρώτη περίπτωση, η κύρια ασχολία είναι κάτι άλλο και ρίχνουμε ρουφηξιές στον φραπέ φευγαλέα. Στη δεύτερη περίπτωση, όλη μας η προσοχή είναι συγκεντρωμένη σε αυτόν καθ' αυτόν τον φραπέ.
Δεν κατακρίνουμε το ένα ή το άλλο, ούτε το ένα υπερτερεί του άλλου. Ο φραπές φτιάχτηκε να καλύπτει όλες τις περιπτώσεις.
Όμως δεν μπορείς να κάτσεις Θησείο πχ και να πάρεις έναν φραπέ που θα πιεις όπως θα τον έπινες αν δούλευες σε οικοδομή (σε πλαστικό ποτηράκι πχ) και τούμπαλιν.
Παραθέτω ορισμένους κανόνες για να μάθετε επιτέλους να πίνετε φραπέ σαν άνθρωποι. Βέβαια μιλάω για το ιδανικό κατά εμέ πρότυπο του φραπέ. Από εκεί και πέρα, όσο πιο κοντά τόσο το καλύτερο.
Γενικοί κανόνες
- Ο φραπές φτιάχνεται με ηλεκτρικό χτυπητήρι μπαταρίας ή πρίζας. Σέικερ χρησιμοποιούν μόνο οι πρωτόγονοι ούγκα-ούγκα άνθρωποι των σπηλαίων. Στο σέικερ δεν φτιάχνεις φραπέ, φτιάχνεις χτυπημένο καφέ. Αν δεν έχεις χτυπητήρι, να πας να πάρεις, ενάμισι χιλιάρικο τα έχει το Μάκρο σε διάφορα χρωματάκια για όλα τα γούστα και τις διαθέσεις. Αμάν πια, ξεφτίλα.
- Ο φραπές πρέπει να έχει παγάκια. Αλλιώς μέσα σε λίγη ώρα γίνεται κατρουλόζουμο. Φραπές χωρίς παγάκια δεν είναι φραπές.
- Ο φραπές δεν πρέπει να έχει πάνω από τρία μεσαίου μεγέθους παγάκια. Στην αρχή θα πίνετε μείγμα καφέ και ζάχαρης (αφού ο καφές δεν έχει αρκετό νερό με τα παγάκια να καταλαμβάνουν όλο το χώρο) και προς το τέλος θα πίνετε νερομπούλι (όταν θα έχουν λιώσει τα παγάκια αλλά δεν θα υπάρχει και καφές στην ουσία αφού θα τον έχετε πιει).
- Δεν είναι γυφτιά να συμπληρώσετε νερό στο ποτήρι όταν ο φραπές είναι προς το τέλος του. Σας εγγυάται ότι θα εκμεταλλευτείτε 100% το μείγμα σας. Με προσοχή μην το κάνετε νερομπούλι για άλλη μια φορά.
- Έναν φραπέ δεν τον πίνουμε 40 και 50 ώρες. Τον πίνουμε το πολύ μέσα σε διπλάσιο χρόνο από αυτόν που χρειάστηκε για να λιώσουν τα παγάκια, αλλιώς γίνεται κατρουλόζουμο όπως είπα και παραπάνω.
- Ένα φραπέ δεν τον πίνουμε σε 2 λεπτά. Ο φραπές δεν είναι γάλα με νέσκουικ. Οι ρουφηξιές συγκεκριμένα πρέπει να διαρκούν ένα με ενάμιση δευτερόλεπτο με μέτρια (μείον) πίεση αναρρόφησης.
- Δεν βάζουμε τον φραπέ στο ψυγείο σε καμία περίπτωση για να τον πιούμε αργότερα. Είναι γυφτιά, ο αφρός θα ξεραθεί, χύστε τον στον νεροχύτη καλύτερα. Σιγά μην τον κάνουμε και παγάκια.
- Ο φραπές δεν πίνεται τον χειμώνα. Το ξέρω ότι σας καταστρέφω όλο το σύμπαν με αυτό και προσβάλλω την εικόνα του φραπέ που κολλάει παντού, αλλά έτσι είναι. Αν έξω βρέχει και είσαι μέσα στο πάπλωμα, σηκωθείς και πας να φτιάξεις φραπέ, είσαι ανώμαλος, εθισμένος κτλ. Ο φραπές πίνεται εννιά μήνες το χρόνο εκτός χειμώνα δηλαδή.
Εξάλλου, αν ο φραπές καταναλισκόταν παντού και πάντα με οποιασδήποτε συνθήκες θα έχανε το πρεστίζ του, θα εκλαϊκευόταν σε ελεεινό/ εξευτελιστικό σημείο. Πιείτε Νες ζεστό. Ο Νες είναι άμεσα συνδεμένος έτσι κι αλλιώς με το χειμώνα. Θα μου πείτε και ποιος το λέει αυτό; Τα σποτάκια της TV; Θα αναφερθώ παρακάτω.
- Αφού τελειώσουμε τον φραπέ δεν ρουφάμε τον αφρό κάνοντας διάφορους χχχχσλλρρρρρπ ήχους σαν μογγολάκια που προσπαθούν να φάνε σούπα. Ο αφρός στον φραπέ είναι στην ουσία διακόσμηση. Με την ίδια λογική δεν βγάζουμε το καλαμάκι κάθε λίγο και λιγάκι για να το γλύψουμε.
Φραπές συμπλήρωμα
Οι απαιτήσεις εδώ είναι κάπως μικρότερες έναντι της επόμενης κατηγορίας.
- Μας καλύπτει και ένα άσπρο πλαστικό ποτήρι το οποίο όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να έχει πλαστικό καπάκι από πάνω έτσι ώστε να μπορούμε να ανακατεύουμε συνεχώς τον καφέ ανακατεύοντας την ζάχαρη και αναμοχλεύοντας τον ξεραμένο αφρό.
- Η ποσότητα της ζάχαρης πρέπει να είναι αντιστρόφως ανάλογη της βαρύτητας της εργασίας που κάνουμε εκείνη τη στιγμή που πίνουμε τον φραπέ και δεν είναι υποχρεωτικό να είναι καλά χτυπημένη.
- Επίσης οι κουταλιές καφέ και οι κουταλιές της ζάχαρης, δεδομένου το ότι τηρείται ο προηγούμενος κανόνας στο άθροισμα πρέπει να δίνουν ή τέσσερα ή πέντε. Έτσι έχουμε την περίπτωση του ταβλακίου με συνοδευτικό καφέ με κουταλιές 2-3 ενώ ο ξαγρυπνισμένος unix administrator τείνει στο 5-0.
- Και γάλα να μην έχει δεν χάλασε ο κόσμος.
- Κατά την μετακίνηση μας αν αυτή απαιτείται ο φραπές αποτελεί προέκταση του χεριού μας κρατώντας τον με τα τα πέντε δάκτυλα από το πάνω μέρος του ποτηρακίου με την παλάμη ανοιχτή. Είναι μούρη και μαγκιά.
Φραπές αντικείμενο
Εδώ σημασία έχει και η ψυχολογική προετοιμασία. Επιβάλλεται η εύρεση άνετης καρέκλας και τραπεζακίου τέτοιου ώστε να μπορείτε να βάλετε τα πόδια σας πάνω του ή στα ξύλα/σίδερα που το δένουν.
Μερικές εισπνοές και εκπνοές βαθιές πριν αρχίσετε να πίνετε θα σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε πλήρως και να προετοιμαστείτε ψυχή τε και πνεύματι να δεχτείτε το νέκταρ του Έλληνα.
- Το ποτήρι πρέπει να είναι γυάλινο, με σχήμα V καλλιγραφικό ώστε να μην μένει ο αφρός πάνω σε αυτό αλλά να ακολουθεί το υγρό μέρος καθώς η στάθμη μειώνεται.
- Το καλαμάκι πρέπει να είναι μαύρο και σπαστό κι όχι διαφανές όπως αυτά την Amitaς ή άσπρα πχ με πράσινες γραμμούλες.
- Ο φραπές πρέπει να πίνεται γλυκός και πάντα με γάλα. Όπως είπε και ο icegubs στο προηγούμενο άρθρο όσοι δεν θέλετε, να πάρετε ελληνικό όπως ο Βέγγος κι ο Ξανθόπουλος. Δύο κουταλιές καφέ για πλούσιο αφρό. Ειδικά άμα τον έχετε πληρώσει σε καφετέρια, απαιτήστε ο αφρός να έχει και κανέλα πάνω. Στην τελική το να πιεις ένα γλυκό καφέ δεν κάνει κακό και στα νεύρα και το κυριότερο σου αφήνει το περιθώριο να πιεις κι άλλον όταν επιστρέψεις σπίτι σου (μαγκιά).
- Ο φραπές με μπέιλις δεν είναι φραπές (είναι φραπές με μπέιλις) και τον πίνουνε μόνο τα παιδάκια της δευτέρας λυκείου κι οι ΤΕΕτζήδες.
- Ο φραπές αντικείμενο καταναλώνεται συνήθως σε καφετέριες. Κοινώς τον πληρώνετε. Απαιτήστε η ζάχαρη να είναι χτυπημένη. Τους πληρώνετε για αυτό ακριβώς το λόγο. Άλλο φραπές, άλλο χτυπημένος παγωμένος νες με ζάχαρη. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Κάντε φασαρία, αναποδογυρίστε το τραπεζάκι μαζί με τα τασάκια, απειλήστε τους ότι θα παλουκώσετε την γκαρσόνα και ότι θα κατσαβιδώσετε τον barman. Αλλά και σπίτι σας να τον φτιάξετε να τη χτυπήσετε ρε μούτρα. 800 δρχ το μεσαίο κουτάκι πήγε. Λυπηθείτε τα λεφτά σας.
Και μετά από όλα αυτά θα μου πείτε και ποιος καθορίζει τα πρέπει, θα χαρείτε για μερικές στιγμές με την σκέψη ότι έγραφα τόση ώρα ενώ σας αρκούσε μια στιγμή για να τα χαλάσετε όλα. Γιατί δηλαδή έτσι κι όχι αλλιώς.
Τέρμα η χαρά. Στον άνθρωπο δημιουργούνται/καλλιεργούνται/μεταβάλλονται καθημερινά διάφορα πρότυπα. Αν κάποιος δεν τα ακολουθεί σωστά και λέγοντας σωστά εννοώ το πρότυπο πάνω στο οποίο έχουν συμφωνήσει σχεδόν όλοι τότε αυτός τραβάει την προσοχή, οι άλλοι τον φτύνουν και δεν τον παίζουν στην παρέα τους.
Δεν είναι μαγκιά να το παίζεις εκτός προτύπων. Δεν είναι πρωτοπορία. Δεν υπάρχει η δικαιολογία ότι και ο Newton ήταν ανώμαλη προσωπικότητα όπως εσείς. Κόμπλεξ είναι. Κόμπλεξ είναι να πας στον πρέσβη με μπερέ. Κόμπλεξ είναι να πίνεις φραπέ με 7 βαθμούς Κελσίου έξω.
Δείτε το και αλλιώς. Πληρώνετε έναν image maker και σας υπόσχεται κοινωνική καταξίωση με την θυσία να ξυρίσετε το κεφάλι σας. Ο image maker αυτό είπε. Τώρα αν θα το ξυρίσετε είναι δική σας υπόθεση. Δείτε τα παραπάνω λοιπόν σαν klidge image making.
Επίσης θα μου πείτε μεγάλε, στην εθνική ξεμείναμε που να το βρω το χτυπητήρι. Οκ, πάσο. Το πρότυπο ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει. Και όσο πιο πολύ ακολουθείται, τόσο το καλύτερο.
Δεν σημαίνει ότι επειδή ο φραπές στην καφετέρια πρέπει να είναι γλυκός με γάλα και κανέλα στον αφρό πάει και τελείωσε οτιδήποτε άλλο είναι για πέταμα.
Ούτε είναι αδερφή όποιος θέλει τον ακριβοπληρωμένο του καφέ έτσι σερβιρισμένο. Αφού έχουν κανέλα, γιατί να μην βάλουν στον καφέ σας; Αφού έχεις σπαστό καλαμάκι, γιατί να το πιεiς από το ποτήρι;
Διευκρίνιση
Οι πούστηδες δεν πίνουν φραπέ. Οι πούστηδες πίνουν καφέδες λιγότερο εκλαϊκευμένους σε σύγκριση με τον φραπέ, όπως πχ ο irish, scotish και γενικά ότι καφέ αναφέρει ο κατάλογος του Flocafe με περίεργο όνομα.
Καφέδες ζεστοί ακόμα και το καλοκαίρι, καφέδες μέχρι τη μέση του φλιτζανιού και κρέμα όλο το υπόλοιπο που την τρως με το κουταλάκι γλύφοντάς το επιδεικτικά.
Ελπίζω με τα παραπάνω να έκανα ένα βήμα προς την συμφιλίωση όσων υποστηρίζουν ότι ο φραπές είναι γκλαμουριά κι αυτών των οπαδών του fiesta frappe. Ο φραπές είναι για όλους! (εκτός τους πούστηδες)
Το WebSloth.gr ξαναζεί
Το WebSloth ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά χιουμοριστικά site. Ξεκίνησε το 2000, και η τελευταία του δημοσίευση ήταν το 2003. Αξίζει να θυμηθούμε πως τότε ακόμα δεν είχαμε καν ADSL στην Ελλάδα, μπαίναμε στο ίντερνετ με dial-up.
Για μερικά χρόνια αργότερα, τα άρθρα του WebSloth, τα οποία αγάπησε σημαντικός αριθμός επισκεπτών, παρέμειναν στο εγκαταλειμμένο site. Όμως το hosting δεν ήταν δωρεάν, ούτε η ανανέωση του domain, και αναπόφευκτα κάποια στιγμή το site κατέβηκε.
Ενώ κάποια τρίτα site και blog έχουν κάνει σκόρπιες αναδημοσιεύσεις, ήταν δύσκολο για κάποιον να βρει και τις 360+ αρχικές δημοσιεύσεις.
Αυτό το project είναι μια αναβίωση του WebSloth, με το αρχικό domain, και τα αυθεντικά άρθρα των Klidge, Icegubs, και των λοιπών συντελεστών.
Όπως καταλαβαίνετε, ορισμένα από τα άρθρα δείχνουν την ηλικία τους, καθώς δημοσιεύτηκαν 15-18 χρόνια πριν, όταν το διαδίκτυο στην Ελλάδα, αλλά και η τεχνολογία γενικότερα, ήταν αρκετά διαφορετικά.
Αν δούμε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναγνώστες, θα φροντίσουμε να παράγουμε και νέα άρθρα, στο ίδιο ύφος που αγαπήσατε.