Σύμφωνα με το λεξικό: πατσάς (ο): το στομάχι και τα πόδια σφάγιου και το φαγητό που παρασκευάζεται από αυτά. Αλλά ο πατσάς δεν είναι μόνο αυτό. Ο πατσάς είναι ιδέα. Ο πατσάς είναι τρόπος ζωής. Ο πατσάς είναι φάρμακο. Ο πατσάς σηματοδοτεί το τέλος της αδιάκοπης ξιδοκραιπάλης, της δίνει άλλο νόημα, την ολοκληρώνει. Δες όλα όσα χρειάζεται να ξέρεις για τον πατσά, και δεν είχες τα κότσια (παν ιντέντεντ) να ρωτήσεις.
Ο πατσάς είναι αποκλειστικά Ελληνικό προνόμιο
Δεν θα βρεις πατσά στην Ιταλία ή την Ισπανία. Δεν θα βρεις πατσά στο Λαγανά στην Ζάκυνθο, όπως δεν θα βρεις και Έλληνες εκεί.
Στην Κύπρο, μην ψάξεις να βρεις πατσά κοντά στα παμπσ που κάνουν τεμενάδες στους ξεπλυμένους Άγγλους κάθε καλοκαίρι. Ψάξ' τον στην βιομηχανική περιοχή, στην Λάρνακα, ανάμεσα στα κωλόμπαρα και στα στριπτιζάδικα με τις ζαρωμένες αλλοδαπές.
Μην γελιέστε. Μόνο ο Έλληνας:
- θα ξεκινήσει την βραδινή έξοδό του από τις 12 και μετά.
- θα κατεβάσει ένα μπουκάλι σκατσ και θα ζητήσει και δεύτερο.
- θα πιει ένα κουβά "μικρά" μαζί με τις μπύρες του.
- θα ξοδέψει μια περιουσία για να στείλει λουλούδια και σαμπάνιες στον αγαπημένο του τραγουδιστή/ τραγουδίστρια.
- θα πιάσει τιμόνι ενώ δεν βλέπει τον κώλο του.
- θα πάει για φαγητό στις 6 ώρα το πρωί.
Ο πατσάς πρέπει να κόβεται επιτόπου και κατά παραγγελία
(ον σποτ & ον ντιμάντ, κατά το ελληνικότερον) Μόνο στην Αθήνα τον έχουν κομμένο από πριν γιατί δεν έχουν ιδέα!
Υπάρχουν ΜΟΝΟ δύο είδη πατσά (ως προς την κοπή). Ο ψιλοκομμένος και ο χοντρός. Ο ψιλός είναι για τους αρχάριους. Χοντρό πατσά παραγγέλνουν οι δυνατοί χρήστες, οι παλιοί.
Στο πατσατζίδικο κυριαρχεί ο ήχος του μπαλτά. Το συνεχές και γρήγορο τακ-τακ-τακ (ψιλός) και το βαρύ επιβλητικό μπαμ-μπαμ (χοντρός).
Δεν υπάρχει μέτριος πατσάς, τελεία και παύλα. Μέτριος μπορεί να είναι ο φραπές. Ο πατσάς δεν είναι ποτέ μέτριος. Μην πείτε στο γκαρσόνι έναν μέτριο, θα καρφωθείτε. Καλύτερα να παραγγείλετε σουτζουκάκια σμυρναίικα με πιλάφι!
Ο πατσάς μπορεί να είναι ποδαράκι ή κοιλιά. Στα καλά και μεγάλα πατσατζίδικα μπορείς να τα βρεις και τα δύο.
Επίσης, υπάρχει και το 'νταμάρι' ή 'δαμάρι', η καρδιά δηλαδή. Το νταμάρι θεωρείται το καλύτερο μέρος του πατσά και σερβίρεται εναλλακτικά σε στερεή μορφή (όχι σούπα) με λάδι-λεμόνι.
Δύσκολα μπορείς να ξεχωρίσεις τον καλό πατσά, αυτόν που λέμε στρέιτ
Πρέπει να δοκιμάσεις πολλούς. Πρέπει να τον έχεις πετύχει μια φορά. Πρέπει και να τον θυμάσαι το επόμενο πρωί.
Όπως τα ποτά είναι μπόμπες, έτσι μπορεί να είναι και ο πατσάς. Νοθεύεται δηλαδή, αραιώνεται με νερό. Για να αναπληρώσει την γεύση, ο πατσατζής, τον φλομώνει στο σκόρδο ή /και στο βούτυρο.
Αν ο πατσάς σου όταν κρυώσει κάνει κρούστα, είναι τίγκα στο βούτυρο. Αν το επόμενο πρωί έχεις μια απαίσια γεύση, σαν νά 'χεις φάει ένα κουβά τζατζίκι, μάλλον έφαγες μπόμπα πατσά. Εκτός αν όντως κατέβασες ένα κουβά τζατζίκι το προηγούμενο βράδυ.
Ο πατσάς έχει και τα αξεσουάρ του
Τα πιο συνηθισμένα είναι η σάλτσα και το σκορδοστούμπι. Για τα πιο γερά στομάχια υπάρχει το μπούκοβο, δηλαδή, τριμμένα κομμάτια ξεραμένης κόκκινης πιπεριάς.
Το μπούκοβο πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο. Δεν είναι μαγκιά να βάλεις 5 κουταλιές μπούκοβο στο πιάτο σου γιατί μετά δεν θα είναι πατσάς αυτό που τρως, θα είναι μεξικάνικο τσίλι.
Ο πατσάς έχει και διάφορα συνοδευτικά. Μπορείς να παραγγείλεις μανούρι (με λίγο λάδι από πάνω) με τον πατσά. Άμα δεν έχει μανούρι, πάρε φέτα. Άμα βρεθείς στην Κοζάνη ζήτα να δοκιμάσεις τουλουμοτύρι, που μοιάζει σε υφή με γιαούρτι.
Επίσης, θεωρείται πολύ ψαγμένο και χάι να πιεις μπύρα (όχι νερό) με τον πατσά αν και μερικοί προτιμάνε ρετσίνα (με κόλα ή άνευ).
Τον πατσά ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΝ ΦΑΣ ΞΕΝΕΡΩΤΟΣ, θα πάει χαμένος.
Θα πρέπει να τον φας μετά από ξίδια. Επίσης, τον πατσά δεν θα τον φας στις 12 ή στις 1. Θα τον φας ξημερώματα. Κατά προτίμηση λίγο πριν βγει ο ήλιος.
Εξαίρεση αποτελεί ο "σπιτικός" πατσάς, αυτός που φτιάχνει η θεία Κούλα ή η πεθερά σου. Ο σπιτικός πατσάς τρώγεται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και ανεξαρτήτου διανοητικής καταστάσεως.
Πού να φας πατσά
Ακολούθως, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, παραθέτω τον πρώτο γεωγραφικό οδηγό πατσά, για να ξέρεις πού και πώς θα τον φας ανά την Ελλάδα.
Ο οδηγός δεν είναι πλήρης και βασίζεται σε προσωπικές εκτιμήσεις και εμπειρίες. Τα όσα αναφέρει μπορεί ή μπορεί να μην είναι απολύτου ακριβείας. Καμία ευθύνη δεν λαμβάνεται από το συγγραφέα για ότι συμβεί σε σχέση με την ανάγνωση του.
Αθήνα
Αναζητήστε τον στην κρεαταγορά ή σε διάφορα μαγαζιά της Αχαρνών (από Αγ. Παντελεήμονα ως Αγ. Νικόλαο). Γενικά δεν λέει πολλά πάντως. Καλύτερα να φας γίδα βραστή ή γιουβαρλάκια.
Ασπροβάλτα
Κανά πεντάλεπτο από το κέντρο. Σερβίρει και νταμάρι.
Γιάννενα
Όσο κουρούμπελα και αν είστε, ψελλίστε στον ταξιτζή "πατσά" και αυτός θα καταλάβει.
Πρόκειται για πατσά για δυνατούς χρήστες. Οπτικά μοιάζει με κρόσσια από σφουγγαρίστρα. Γευστικά είναι νόστιμος αλλά όσο και αν πεινάτε, καλού κακού, ΜΗΝ παραγγείλετε 2ο πιάτο.
Κέρκυρα
Εύκολη πρόσβαση αφού βρίσκεται στην παραλία, στο λιμάνι κοντά στα κλαμπς. Ο πιο κλιν και φρεσκοξυρισμένος πατσάς έβερ. Το γιν στο γιαν του Γιαννιώτικου!
Μπορείς να χώσεις την μούρη σου μέσα. Δεν μυρίζει απολύτως τίποτα. Μπορείς να λουστείς κιόλας. Δεν τρέχει κάστανο. Σε γεύση είναι άχρωμος όπως και σε οσμή.
Κοζάνη
Βρίσκεται πολύ κοντά στον πεζόδρομο με τα μπαράκια, προς το ξενοδοχείο που έμεινε ένα φεγγάρι ο Παπανδρέου. Ρωτήστε και θα σας πουν. Ο βασιλιάς των πατσάδων. Δι άμπσολουτ μπεστ. Χαλαρά πας και δεύτερη γύρα. Σερβίρεται και με τουλουμοτύρι.
Θεσσαλονίκη
Το δύσκολο στην Θεσσαλονίκη δεν είναι να ΒΡΕΙΣ το πατσατζίδικο. Το δύσκολο είναι να το ΧΑΣΕΙΣ. Τα πατσατζίδικα στην Θεσσαλονίκη είναι ΠΑΝΤΟΥ.
Υπάρχουν πατσατζίδικα στην γειτονιά σου, πατσατζίδικα στο κέντρο, πατσατζίδικα με θέα, πατσατζίδικα 5 λεπτά από το λευκό πύργο, πατσατζίδικα με φως-νερό-τηλέφωνο, πατσατζίδικα με δόσεις. Πρόσφατα, έκαναν την εμφάνισή τους και πατσατζίδικα με πρόσβαση στο ίντερνετ.
Η τελευταία έρευνα έδειξε ότι αντιστοιχεί 1 πατσατζίδικο σε κάθε δέκα κατοίκους της πόλης (ή μήπως ήταν το αντίστροφο?).
Συνεπώς, αν θα φας καλό πατσά εξαρτάται από το που θα πας. Γενικά πάντως (χωρίς αυτό να είναι απόλυτο) απέφυγε τα μεγάλα μαγαζιά με 40+ τραπέζια.
Χαλκιδική
Αν είσαι στο 1ο πόδι θα φας πατσά έξω από την Καλλιθέα, υπό τους ήχους των νυχτερινών κέντρων. Σχετικά καλός πατσάς, αν και τίγκα στο σκόρδο. Εναλλακτικά μπορείς να παραγγείλεις και σουβλάκια.
Αν φερθείς έξυπνα και προτιμήσεις 2ο πόδι, πατσά θα βρεις στην στροφή για Ορμύλια, στην Νικήτη (αν έχει θυμηθεί να ανοίξει εκείνη την μέρα) ή στον Μαρμαρά. Δεν θα είναι πάντως ο καλύτερος πατσάς που θα συναντήσεις ποτέ στην ζωή σου.
Αν πάλι βρίσκεσαι στο 3ο πόδι μάλλον έχεις κοιμηθεί με τις κότες οπότε δεν τίθεται θέμα πατσά.
Το WebSloth.gr ξαναζεί
Το WebSloth ήταν ένα από τα πρώτα ελληνικά χιουμοριστικά site. Ξεκίνησε το 2000, και η τελευταία του δημοσίευση ήταν το 2003. Αξίζει να θυμηθούμε πως τότε ακόμα δεν είχαμε καν ADSL στην Ελλάδα, μπαίναμε στο ίντερνετ με dial-up.
Για μερικά χρόνια αργότερα, τα άρθρα του WebSloth, τα οποία αγάπησε σημαντικός αριθμός επισκεπτών, παρέμειναν στο εγκαταλειμμένο site. Όμως το hosting δεν ήταν δωρεάν, ούτε η ανανέωση του domain, και αναπόφευκτα κάποια στιγμή το site κατέβηκε.
Ενώ κάποια τρίτα site και blog έχουν κάνει σκόρπιες αναδημοσιεύσεις, ήταν δύσκολο για κάποιον να βρει και τις 360+ αρχικές δημοσιεύσεις.
Αυτό το project είναι μια αναβίωση του WebSloth, με το αρχικό domain, και τα αυθεντικά άρθρα των Klidge, Icegubs, και των λοιπών συντελεστών.
Όπως καταλαβαίνετε, ορισμένα από τα άρθρα δείχνουν την ηλικία τους, καθώς δημοσιεύτηκαν 15-18 χρόνια πριν, όταν το διαδίκτυο στην Ελλάδα, αλλά και η τεχνολογία γενικότερα, ήταν αρκετά διαφορετικά.
Αν δούμε πως υπάρχει ενδιαφέρον από τους αναγνώστες, θα φροντίσουμε να παράγουμε και νέα άρθρα, στο ίδιο ύφος που αγαπήσατε.